Henrik Klitvad takker stolt af som DTF-formand

Print  

51-årige Henrik Klitvad, der siden 2004 har været formand for Dansk Tennis Forbund, genopstiller som bekendt ikke til posten ved DTF’s generalforsamling den 19. marts 2016. Den sidste opgave er målrettet – i samhørighed med hele DTF-organisationen og Tennisdanmark – at få godkendt et visionært Politisk Program gældende i 2016-2020.

”Jeg lytter mig til, at…”

Ovenstående er en velkendt frase i en embedsrelevant tennisdialog med Henrik Klitvad. For 51-årige Henrik Klitvad, der allerede sidste år bekendtgjorde, at han ikke genopstiller til formandsposten i Dansk Tennis Forbund ved generalforsamlingen i 2016, har siden 1998 gjort en dyd ud af at favne bredt i sit virke i DTF’s bestyrelse.

At favne betyder samtale; at favne betyder at være til stede i tilfældet Henrik Klitvad, der altid gæster tennisfora og events. 

Relevante input og holdninger i baglandet, Henrik Klitvad har modtaget, er siden formidlet nedad i systemet. Til gængs brug og ikke sjældent med driftsmæssige justeringer som følge.  

Årene er gået, tjansen a la menigt bestyrelsesmedlem blev udskiftet med næstformandsposten, inden Henrik Klitvad greb taktstokken i 2004 efter daværende DTF-formand Finn Kalhauges pludselige død.

19. marts er det definitivt forbi i DTF-regi, Henrik Klitvad har selv truffet beslutningen.

”Det er mit ansvar at give stafetten videre. I respekt for embedet og for at sikre fornyelse,” siger Henrik Klitvad.

Frivillighed som medicin 

For Henrik Klitvads vedkommende har den frivillige indsats i DTF-regi været et kæmpe pejlemærke i livet generelt. 

”Det er ingen hemmelighed, at jeg gik ned med flaget i 1995. Jeg fik et regulært angsttilfælde, og i en efterfølgende periode på to-tre år spiste jeg i ny og næ stesolider for at få styr på tingene. Det frivillige aspekt og muligheden for at gøre en forskel i DTF blev terapi. Man kan sige, at jeg qua frivilligheden har været selvmedicinerende. Så det er på mange måder en lang, glædelig rejse, der slutter på generalforsamlingen,” siger Henrik Klitvad.

Som angivet tidligere opstod skiftet fra DTF-næstformand til DTF-formand ganske uventet.

Henrik Klitvad måtte lige trække vejret dybt, inden han formelt avancerede.

”Jeg tvivlede kort, for det var en hård nød at knække. Skulle jeg nu vitterlig stå i spidsen for over 60.000 medlemmer og en administration med 14-15 medarbejdere, når jeg stadig i korte udfald – i hvert fald i hverdagen – mest af alt havde lyst til at kigge tomt ind i en væg? Erkendelsen blev, at jeg pinedød var nødsaget til at overvinde angsten, hvilket lykkedes, uagtet jeg gerne indrømmer, at jeg tog en stesolid just inden en af mine første rigtige formandstaler,” siger Henrik Klitvad og supplerer:

”Jeg er langtfra færdig med frivilligheden. Jeg har mod på frivilligt arbejde i andre sammenhænge efter generalforsamlingen – det kan både være inden- og uden for sportens verden. Den danske foreningsmodel bygger på frivillighed, og vi bryster os af, at vi ikke skal have penge for de frivillige hverv. Jeg kan frygte for fremtiden, hvis tendensen med lønnede formænd og næstformænd i idrætsorganisationer breder sig. Den slags er ikke den rigtige sti at betræde. Der skal værnes om den smukke tanke om frivillige, der netop er frivillige.” 

Økonomi, netværk og diplomati

I forlængelse af denne artikel er nedfældet Henrik Klitvads bedste minder og bedrifter i den hidtidige formandsperiode.

”Min drøm, da jeg satte mig i formandsstolen, var at skabe et proaktivt, resultatorienteret forbund hvilende på et solidt økonomisk fundament – ønskeligt med en egenkapital på fem millioner kroner. Et specialforbund af DTF’s størrelse skal være velpolstret og have en stødpude. Alternativt kan det gå helt galt. Økonomisk ansvarlighed har været et kardinalpunkt hele vejen igennem,” siger Henrik Klitvad.  

Netværk og diplomati er gyldne kodeord i andre sammenhænge. Ikke mindst i international tennispolitisk optik. Henrik Klitvad mestrer begge genrer til perfektion. 

Henrik Klitvads velkendte flyskræk har dog ganske naturligt nedtonet egne ambitioner om en karriere i såvel TennisEurope som det internationale tennisforbund (ITF). I stedet var det DTF’s mål, at næstformand Thomas Kønigsfeldt valgtes til ITF’s bestyrelse i september i forlængelse af ITF AGM 2015 i Chile. Hvilket lykkedes.  

”Jeg er fornøjet over vores fremragende værtskaber af generalforsamlingerne i TennisEurope (2008) og ITF (2012). Disse banede vejen for, at næstformand Thomas Kønigsfeldt nu er medlem af ITF’s bestyrelse – det er en cadeau til os alle sammen,” siger Henrik Klitvad, hvis primære fokus i resten af formandsperioden er rettet mod DTF’s Politiske Program 2016-2020.

Ideen er, at hele DTF-organisationen og Tennisdanmark i samhørighed udformer en visionær køreplan.

”Det er meget vigtigt for mig, at vi får fyret et ordentligt politisk program ud over rampen i forbindelse med generalforsamlingen den 19. marts, et program, der qua den hidtidige proces med klub/unionsmøder samt en Politisk Program-dag vil være historisk forankret i Tennisdanmark,” siger Henrik Klitvad.

Mentoren Kurt Nielsen

Da Henrik Klitvad fyldte 50 år i 2014, stod der bl.a. følgende i et fødselsdagsportræt.

”Henrik Klitvads virke, holdninger og tilgang til formandsembedet har dybe rødder i Den kgl. Livgarde og tiden som Garder. Henrik Klitvad er en holdspiller, ansvarlig, loyal, åben, punktlig, ærlig og altid i stand til at behandle folk seriøst. Henrik Klitvad er ved enhver lejlighed ulastelig klædt, og grinet kan høres på afstand.”

Derudover er Henrik Klitvad rundet af mentoren Kurt Nielsen – den tidligere Wimbledon-finalist og det rød-hvide tennisikon, som afgik ved døden i 2011 i en alder af 80 år.

Henrik Klitvad lærte for alvor Kurt Nielsen at kende i 1998, og det blev til mange frokoster og møder, hvor tennis samt det mere private på skift spillede væsentlige roller.

Henrik Klitvad savner vennen Kurt Nielsen som mentor og sparringspartner.

”Kurt var meget ærlig i sine analyser af dansk tennis, og han frembragte gennemtænkte input. Kurt åbnede de rigtige døre overalt i verden, og netop dét drog dansk tennis godt af,” siger Henrik Klitvad, som aldrig glemmer dengang i 2000, hvor Kurt Nielsen agerede turguide på Wimbledons traditionsrige anlæg.

”At gå ind igennem Wimbledons porte i selskab med Kurt Nielsen var slet og ret stort. Du kunne både se og mærke på Kurt, at Wimbledon betød meget i hans liv. Jeg husker tydeligt en episode, hvor en ung fyr kom løbende forbi og ville have Kurts autograf på en plakat. Knægten fra England vidste udmærket, hvem Kurt Nielsen fra Danmark var. Kurt sagde i øvrigt aldrig nej til noget, så autografen suppleredes med et smil,” siger Henrik Klitvad.

Familien har bakket op

At påstå, at alt har været fryd og gammen i DTF-tiden for Henrik Klitvads vedkommende, det er en fejlslutning.

Antallet af timer i telefonen, hvor eksempelvis disciplinen tennispolitisk brandslukning er blevet praktiseret, løber op i en del.

Nålesagen i 2011 med et dertilhørende mistillidsvotum fra bestyrelseskollegaerne kategoriseres selvsagt som den mest barske omgang.

”Nålesagen var selvforskyldt. Jeg begik en fejl, hvilket jeg undskyldte over for Tennisdanmark,” siger Henrik Klitvad.

Fejlen lå – sagen kort – i en mail til den daværende DTF-direktør, Niels Persson, der fik til opgave at overlevere nåle samt ændre hjemmesideteksten for Dansk Tennis Forbunds tildeling af officialemblemer – en procedure, der kræver bestyrelsens godkendelse.   

”Det kommer stadig bag på mig, at den fejl, jeg begik, kunne udløse så stort et stormvejr i den daværende bestyrelse, som tilfældet var. En ting er at have angst. Når alle kanoner samtidig er rettet mod dig, føler man sig pludselig ganske alene i verden. En mistillidserklæring er en alvorlig ting. Jeg ønsker end ikke for min værste fjende, at vedkommende oplever noget tilsvarende,” forklarer Henrik Klitvad.

”Jeg søgte støtte og inspiration hos en mindre, helt speciel skare af mennesker – herunder naturligvis min hustru Lotte og vores børn Frederik og Victoria. Uden denne lukkede kreds af mennesker, som bakkede op på sidelinjen, var jeg aldrig kommet videre. Jeg er taknemmelig for den rådgivning, jeg fik, og jeg kom frem til den beslutning, at jeg ville lade mit formandsmandat stå til rådighed. Tennis har givet mig meget, og tennis er en konkurrencesport, og man giver ikke bare op – sådan er det,” siger Henrik Klitvad.   

DTF’s generalforsamling i 2011 lod ingen tvivl stå tilbage, og Henrik Klitvad fortsatte det formandsvirke, han frivilligt overdrager den 19. marts.   

Den lyttende formand takker af.

”Jeg er stolt over at være formand for et forbund med en dygtig medarbejderstab, dygtige frivillige bestyrelses-, unions- og klubledere samt lidenskabelige trænere og udøvere. Jeg skylder min nærmeste familie – Lotte, Frederik og Victoria – alt for deres store støtte og opbakning. Uden dem var det aldrig blevet den samme fantastiske rejse igennem 18 år,” siger Henrik Klitvad.

Kort om Henrik Klitvad

- Født på Frederiksberg den 7. april 1964 (51 år).

- Er til daglig konsulent hos CityAvisen.

- Er gift med Lotte.

- Har to børn. Frederik arbejder i London som CRM Manager hos tøjmærket Thomas Pink, der er en virksomhed under LVMH. Victoria studerer til pædagog/bachelor på UCC. Professionshøjskolen i Hellerup og ønsker efterfølgende at videreuddanne sig til socialrådgiver/bachelor på Professionshøjskolen Metropol på Frederiksberg.

- Startede sportskarrieren i 1972 i KB. Først i fodboldafdelingen, dernæst som tennisspiller under træner Reino Nyyssönen. Interessen skabtes, da alle Frederiksbergs skoler blev inviteret til introduktion på KB’s baner på Peter Bangs Vej.

- Er tidligere københavnsmester i single og tidligere sjællandsmester i double. Har tillige vundet en bronzemedalje i double ved junior DM. Vinder af Polaroid Cup i single og spillede en del kampe for Rødovre i 2. division.

- Har Bjørn Borg som alle tiders største tennisidol.

- Er blevet hædret med DTF’s Fortjenstnål i 2002, DTF’s Æresnål i 2006, DTF’s Lederpris i 2008, det europæiske tennisforbunds (Tennis Europe) hæderspris Award for Services to The Game i 2008, det internationale tennisforbunds (ITF) hæderspris Award for Services to the Game i 2010, DTF’s Guldnål i 2014.

- Medlem af the International Lawn Tennis Club of Denmark.

- Valgtes ind i DTF’s bestyrelse i 1998.

- Næstformand i DTF i 2003 – formand i 2004.

16 store formandsøjeblikke og bedrifter i vilkårlig rækkefølge

- H.K.H. Kronprins Frederiks tilsagn om at blive protektor for DTF i 2006.

- At opleve Caroline Wozniacki vinde juniorudgaven af Wimbledon (pigesingle) i 2006 – Henrik Klitvad så finalen side om side med Kurt Nielsen, der vandt i drengesingle i 1947.   

- At overrække guld til Caroline Wozniacki ifm. DM Ude 2004, hvor Wozniacki slog rekorden som den yngste vinder nogensinde.  

- Vært for TennisEuropes generalforsamling i 2008. 

- Kåringen af Caroline Wozniacki som verdens nummer et i 2010 og 2011.  

- At overvære og opleve Frederik Løchte Nielsens Wimbledon-doubletriumf i 2012 fra nærmeste hold. 

- Vært for ITF’s generalforsamling i 2012.

- Davis Cup-oprykningstriumfer i 2011 og 2014. 

- ITF’s 100 års jubilæum i Paris i 2013.  

- At opnå målet, hvad angår kr. 5.000.000 i DTF-egenkapitalen i 2014.

- Indførelsen af Play & Stay-konceptet. 

- Indførelsen af Voksenintroduktion. 

- Tennissportens Dag.

- Kurt Nielsens tildeling af et æresmedlemskab af Dansk Tennis Forbund i 2006.

- Kurt Nielsens udnævnelse til Ridder af Dannebrogordenen i 2006.

- U12-drengenes EM Hold-triumfer i 2015.

Tilbage til top


Koebstaedernes

Sitecore
Anlægspertnere